Brottning i Kävlinge – en lång historia del 8

Nystart Anders Brobeck Lindhart Karlsson

Vägen tillbaka

Efter ett flertal år med en nedåtgående trend inom brottningen lades seniorverksamheten ner säsongen 98/99. Seniorerna tog inga poäng i sin gruppserie och ej heller i Fyrstadsbrottningen. Brottningen i Kävlinge var inne i en kris men istället för att passivt låta brottningen tyna bort bestämdes att en nysatsning skulle göras.

Drivande krafter med Anders Brobeck och Lindhart Karlsson i spetsen anförtrodde åt Bengt Persson att sköta ordförandeskapet. Nästföljande säsong behövdes till att lägga upp riktlinjer och finslipa detaljer. Säsongen 2000/2001 var man redo.

Namnkunnige elittränaren, Christer ”Kicke” Andersson anlitades. Välmeriterade hemmasonen Lennie Persson återvände till moderklubben. Brottare med Peter Björk i spetsen som spridits till närliggande klubbar vid nedläggning kom tillbaka, ett antal nyförvärv följde med sin tränare till den nya klubben. Ett samarbete med BK Argos (som liksom många klubbar kände av de hårda brottningsklimatet) inleds. Nu var man redo och ett serielag anmäldes.


Första året

Säsongen inledes med seriematch mot IK Dana på Korsbackahallen i Kävlinge.
Ett ögonblick kändes det som åren stått stilla och de ca 200 jublande i publiken kunde jubla åt spektakulär brottning och en förkrossande seger med siffrorna 22-9.

Efter den klang- och jubeltillställning gick allt av bara farten, serien vanns utan en enda förlust. Ett av säsongens mål var uppnått. Uppmärksammas kan att inte en enda WO match lämnades då flertalet av brottningsklubbarna i riket brottades med stora problem med ett sviktande antal aktiva.

Fyrstadsbrottningen grupp D5 arrangerades den 25november av Kävlinge/Furulund i Teckomatorp. Segersiffrorna skrevs:

K/F BK – Trim/Ljungby 23-10
K/F BK – Kungsbacka BK 33-1
K/F BK – BK Aktiv 31-0

Avancemanget var säkrat. Noteras kan att Lennie Persson besegrade den tidigare OS-medaljören och storbrottaren Roger Tallroth.

Bland de individuella resultaten vann Lennie Persson stora framgångar. Han representerade Svenska Landslaget vid Haparanda Cup, Sweden Cup och EM. Tyvärr nåddes inga framgångar internationellt men på det nationella planet vann han Ljungbyträffen, Ore GP, Möllekampen, Vättern Cup, Cup Klippan, DM, Falkenberg Cup och Alliansmästerskapet.

Vid SM mötte han tyvärr på landslagskamraten Ara Abrahimian i kvartsfinalen och det visade sig bli en för svår uppgift och silverchansen försvann.


På ungdomssidan noteras att ett Fyrstadslag ställde upp i grupp C1. Denna vanns mot lag såsom Malmö Tigers, BK Starke och Marsvinsholm. På det individuella planet noteras att Christoffer Lydahl vinner den internationella stortävlingen ”GT-brottningen” i Göteborg, en bedrift som tidigare bara Lennie Persson klarat av i klubbens historia.

På tjejsidan vinner Malin Radozcai samtliga tävlingar( inklusive GT) , utom en. 44 stycken vunna matcher och blott en förlust. En talang?