Brottning i Kävlinge – en lång historia

1921 – det var då det började

Den grekisk-romerska brottningen i Kävlinge inleddes den 23 oktober 1921.
Klubbnamnet var då Kävlinge Boxnings- och Atletklubb, året därpå ändrades namnet till IK Sport. För IK Sport var det inledningsvis främst att brottas med otaliga problem och motgångar som stod på agendan.

Initiativtagarna Knut Schanzer, Hugo Nyberg och Herman Sandell hade många sömnlösa nätter innan man fick allt att fungera. Värst var det att skaffa matta. Men sedan man väl fått ett bilgarage till sitt förfogande lyckades man från Andelsslakteriet köpa ett antal säckar till överdrag. Dessa stoppades med träull av mattfabrikörerna Olsson, Barthel och Melin för två månadsavgiftsbefrielser, som då var 50 öre.

Men nu hade man kommit en bit på vägen och sön 5 januari 1922 hölls den första tävlingen i Folkets Hus mot BK Aktiv från Staffanstorp. Man lyckades nå oavgjort och det sågs som en glädjande framgång. Nu var man igång och med växlande framgångar och bakslag mötte man lag som Lunds GIF, Atlasi Eslöv, Arlöv, Landskrona och Borstahusen. Vid årsmötet 1928 utsåg KGIF för första gången en brottningssektion och därmed försvann IK Sport.


Skåneserien i brottning kom igång i samma veva och Kävlinge anmälde ett lag. Det skulle dröja till 1942 innan KGIF fick sin första skånska seniormästare. Denna togs i Trelleborg av Gustav Widell, som nu hade hunnit bli ett stort namn i den Skånska brottningen.

Kävlinge GIF skulle komma att fostra fler mästare.