Brottning i Kävlinge – en lång historia del 2

Då var Gustav Widell det stora namnet

Brottningen i Kävlinge GIF var i början på 1940-talet nere i en djup vågdal, något som dock icke var signifikativt enbart för denna klubb. Kriget ute i världen med åtföljande många och långa beredskapsår bidrog naturligtvis till detta.

När freden äntligen kom normaliserades snart förhållandena och det blev åter uppåt inom brottningsleden. Detta noterades självfallet med glädje av dåvarande brottningssektion som bestod av Johan Strandh, Harald Svensson, Allan Ståhl, Ture Palm och Malte Ståhl.

Gustav Widell (bild från albumet “Ingrid Granegård’s photos” av Ingrid Granegård)

Gustav Widell var det stora namnet inom Kävlingebrottningen under många år. Han gjorde ett otal uppmärksammande tävlingsinsatser, som olympiaåret 1948 ledde till att han fick Svenska Brottningsförbundets besked att vara beredd på att deltaga i olympiauttagningarna. Men detta kunde Gustav p.g.a. bristande tid tyvärr inte acceptera.

Han hade vid SM detta år i grekisk romersk stil blivit 4:a bland 44 deltagare i klassen. Om han inte hade skadat sig mot golvet och tvingats bryta mot Lind från Eskilstuna, hade bronsmedaljen varit hans. Gustav Widell fick Kävlinge köpings guldmedalj för bl.a. denna fina prestation. En annan kämpe av många som gladde föreningen var Ingmar Karlsson, en i alla kretsar populär brottare. Men det fanns förstås fler som var med och slogs för sin klubb i DM och i andra turneringar. Många av dem hade säkert varit värda sina egna kapitel.

På 1950-talet ingick Gustav Widell, tillsammans med Johan Strandh och Tage Thuvesson tränaretruppen. Widell var fortfarande aktiv och gick 1950 17 matcher av vilka han vann 16, Knut Yngvard var matchflitigast med 26 vunna och 12 förlorade. Det kan nämnas att Kävlinge GIF under året uppvisningsbrottades bl.a. i Tivoli i Köpenhamn.