Brottning i Kävlinge – en lång historia del 3

50-talets Negativa trend

Under början av 50-talet var träningsintresset inte vad det borde vara vid denna tid, speciellt bland de äldre brottarna och därför anmäldes heller inget serielag säsongen 1951-52. Denna negativa trend höll i sig ytterligare en del år trots stora ansträngningar från brottningssektionens sida.

Först 1958 hittar vi åter rapporter från brottningssektionens och då framhålles det att man beslutat återuppta brottningen på programmet, men att att man var införstådd med att det skulle dröja flera år innan man skulle kunna få fram brottare som blev goda nog att göra sig gällande inom den antika stilen, en stil som genom regeländringar blivit ”en taktikens brottning och föga njutbar för publiken”.

Bild lånad från BK Aktivs fotoalbum

I stället ville man då försöka sig på den fria stilen, därom var brottningssektionen med fristilsvännen Johan Strandh i spetsen eniga. Bästa tänkbara drivfjäder fick man då man engagerade förre världsesset i sporten – Viking Palm.

Första kvällen med fristilsträning uppmärksammades av Skåneförbundets ordförande Folke Björkman, som i väl valda ordalag riktade en maning till de närvarande adepterna, att genom idog träning åter rycka upp brottningen i Kävlinge.

Redan i augusti höll man så en propagandatävling i Silverforsen. Och naturligtvis – med fanns 46-årige Gustav Widell, som vann sin match fast i den antika stilen.

Men mest glädjande var det faktum att träningskvällarna åter var välbesökta. Det fanns med andra ord nytt hopp för sporten.

Året därpå, 1959, var sektionen mogen att arrangera DM i fristil. Viking Palms träning fortsatte och under vissa träningspass kom åtskilliga brottare från hela Skåne för att gnuggas i fristil.

1960-61 började man också att träna grekiskt romerskt och det arrangerades åter ett DM, denna gång för juniorer.

Lennart Haglund knep silvret i weltervikt och var nära att upprepa prestationen vid senior-DM i Billesholm där han blev trea. Samma placering tog Jan-Ove Nilsson, ett namn som framledes skulle betyda mycket för brottningen i Kävlinge, både som aktiv och ledare.